Du har fået en vild idé. Du vil lave et nyhedsbrev til katteejere, hvor hvert indlæg skal være skrevet som et japansk haiku-digt. Du synes selv, det er genialt.
Du vender idéen med ChatGPT, som straks svarer: “Det lyder som en oplagt idé!”
Men er det nu også det?
ChatGPT har det med at være venlig og bekræftende. Hvis du ikke passer på, får du bare et skulderklap og et “godt tænkt”. Men ligesom kongens hofnar i gamle dage havde en særlig frihed til at sige det, ingen andre turde, kan ChatGPT faktisk også bruges til at udfordre dig – hvis du giver den lov.
Jeg gør det selv ofte.
Senest med et koncept til et nyhedsbrev, jeg var ret sikker på var skudsikkert. Jeg bad ChatGPT om at lege djævlens advokat.
Jeg gav den en rolle:
Forestil dig, at du er en af verdens førende eksperter i nyhedsbreve. Du har rådgivet store medier som New York Times. Nu vil jeg have dig til at kigge kritisk på min idé. Hvad ser du af svagheder og faldgruber?
Det gav mig både nye spørgsmål og indsigter, jeg ikke selv havde tænkt på. Og nogle af indvendingerne blev faktisk starten på forbedringer, der gjorde idéen stærkere.
Hvis du vil prøve det samme, er det enkelt. Her er en prompt, du kan kopiere direkte:
Prompt til ChatGPT
"Du er en af verdens førende eksperter i [indsæt dit område, fx nyhedsbreve eller marketing]. Du har hjulpet store organisationer med at udvikle ideer og koncepter. Nu vil jeg have dig til at agere som djævlens advokat. Her er min idé: [indsæt din idé]. Vær så kritisk som muligt. Hvilke svagheder, risici eller alternative vinkler ser du? Hvad kunne gøres bedre?"